Poročni govor

KAKO NAPISATI DOBER POROČNI GOVOR

Vas je doletela čast poročne priče? Poleg čudovitih trenutkov in prijetnih obveznosti, ki jih boste delili z ženinom in nevesto, vas čaka še pomembna naloga: poročni govor. To ni le edinstveno darilo mladoporočencema, temveč tudi ganljiv trenutek slavja za svate, ki jim bodo vaše besede ostale v nepozabnem spominu.

Da bo govor stekel, kot je treba, se je potrebno nanj pripraviti. Če boste sledili trem preprostim korakom, boste napisali prepričljiv, unikaten osebni govor. Nato vam ostane le še, da se ga naučite in  s prepričljivim nastopom sežete v srca vseh poslušalcev.

shutterstock_141413758

  1. Preden sedete za računalnik, si vzemite nekaj trenutkov in razmislite, o čem boste govorili. Spomnite se trenutka, ko ste spoznali ženina in nevesto, spomnite se
    zabavnih pripetljajev z njima, simpatičnih anekdot ali celo pravih pustolovščin, ki ste jih skupaj z ženinom ali nevesto, ali pa kar obema, doživeli.
  2. Uvod, jedro, zaključek, so nas učili v šoli. Se še spomnite? Tudi pri govoru je struktura zelo pomembna! Rdeča nit sta ženin in nevesta, njuna ljubezen. Ohranite jo skozi celotno besedilo.V uvodu se v nekaj besedah predstavite, nato pa prebijte led s šalo ali zabavno anekdoto. Ne pozabite, da bodo v občinstvu tudi otroci in starejši, zato pazite, da bodo tako besede in vsebina primerni za njihova ušesa.V jedru na kratko osvetlite nekaj zabavnih ali izjemnih trenutkov, ki ste jih skupaj z ženinom ali nevesto doživeli. Povejte, kaj na njiju še posebej cenite, kaj vas navdušuje, kateri spomini so za vas še posebej dragoceni. Uporabite čustva, ki bodo govor obarvala in mu dodala osebni pečat. Poroka je praznovanje ljubezni, govorite o njej!V zaključku mladoporočencema namenite nekaj vzpodbudnih besed. Dodajte ščepec srčnih želja in se zahvalite vsem, ki z vami delijo ta čudovit dan.  Zdaj vam že lahko čestitam, napisali ste prvo delovno verzijo vašega govora!
  3. Vaš osnutek potrebuje še nekaj piljenja. Pokažite ga svatu ali dvema. Morda bosta delila še kakšen zanimiv spomin, na katerega ste pozabili, ali pa vas opomnila, da bi lahko del vašega govora spravil ženina ali nevesto v zadrego ali pa v dvorani ustvaril nelagodje.

Ne pozabite na lekturo! Da bodo stavki smiselni, besede pravilne in vejice na mestu – če bosta mladoporočenca želela shraniti svoj izvod govora, naj bo ta natisnjen na debelejši, eleganten papir.Sedaj vam ostane le še učenje govora in nato vaja, vaja, vaja! Nič ni hujšega kot govornik, ki namesto v svoje poslušalce gleda v list papirja, nato pa ob podlagi nekaj kozarčkov rujnega za pogum bere monotono ali z napakami. To je vaše darilo mladoporočencema! To je vaše darilo občinstvu. Zasijte!
Dober govor pa ni edini izziv, ki čaka poročno pričo. Preberite, katere so naloge poročne priče na Družina EnaA.

 

15259180_1169279289786391_7232639931670200947_oTako, vaša zgodba je pripravljena, da jo poveste!
Kaj pa zgodba mladoporočencev?

Pomagajte jima pri načrtovanju in organizaciji. Saj si lahko predstavljate, kako polno glavo imata  in kako sta dva para rok sta včasih premalo!
Delite z njima e-vodič z navdihujočimi zgodbami o tem, kako so svojo ljubezensko zgodbo povedali slovenski pari.

Z unikatnimi vabili, dekoracijo in šopki jih je razveselila moja prijateljica Deja – Idejka. Brezplačno ga lahko prenesete tukaj.

About the Author: jana