Pogrebni govor

KAKO NAPISATI DOBER POGREBNI GOVOR

shutterstock_246796558Iskreno sožalje ob izgubi ljubljene osebe!

Na trenutek slovesa nismo nikoli zares pripravljeni. Potem pa se poleg žalovanja na nas zgrne še toliko opravil in obveznosti! Del obreda je tudi pogrebi govor. Z njim povzamemo življenje pokojnika in se od njega ljubeče in spoštljivo poslovimo. Med pisanjem pa se odvija tudi proces žalovanja.

Da bo govor takšen, kot si ga želite, upoštevajte naslednje preproste korake:

 • Preden začnete pisati, si vzemite nekaj trenutkov in se spomnite ljubljene osebe.
  Kaj je prva stvar, na katero pomislite, ko pomislite nanjo. Po čem se jo boste spominjali?
  Kaj je rad-a počel-a? Kaj ste počeli skupaj?
  Kateri so bili mejniki v pokojnikovem življenju?
 • Govor med pisanjem strukturirajte v uvod, jedro in zaključek.V uvodu nagovorite občinstvo. Povejte, od koga se poslavljate. Je bil to ljubi mož in oče, morda velik inovator ali strasten motorist? Je bil rojen kot Ivan, pa ste ga vsi klicali Janko?V jedru na kratko povzemite ključne mejnike v življenju pokojnika. Kje je odraščal in zaključil izobraževanje, v katerem podjetju je bil zaposlen, kdaj se je poročil in kje je spletel družinsko gnezdo. Nato se dotaknite pokojnikovih vrlin in odlik. V kaj je verjel? V čem je bil dober? Omenite tudi njegove konjičke – je rad gobaril, je bil knjižni molj, ni nikoli zamudil prenosa nogometne tekme? Kaj je počel v mladosti, kako si je dneve krajšal v pokoju?V zaključku povejte, kdaj in kako je odšel. Je bilo to po dolgi bolezni? Nenadoma? Dodajte še misel, citat, morda nekaj opogumljajočih besed, ki bi jih pokojnik izrekel žalujočim.  Zahvalite se žalujočim, ki se bodo od njega poslovili, pa tudi tistim, ki so zanj skrbeli v bolezni ali mu stali ob strani ob življenjskih preizkušnjah.
 • Govor preberite, začutite težo besed in ga dopolnite. Preberite ga ožji družini ali prijateljem. Morda bodo želeli kaj dodati ali kaj izpustiti. Nato ga odložite in preberite še naslednji dan. Ko boste z njim zadovoljni, je čas za lekturo. Stavki morajo biti pravilni in povezani v smiselno celoto. Že zavoljo branja je nujno, da stojijo vejice na pravem mestu.
 • Na dan pogreba vzemite s seboj več izvodov govora. Morda boste kakšnega založili ali zmočili s solzami. Četudi govor znate že na pamet in bi ga radi povedali iz srca, vas lahko preplavijo močna čustva in hitro se zgodi, da ostanete brez besed. V tem primeru je dobrodošlo, da imate pri sebi natisnjen izvod, ali vsaj nekaj ključnih, opornih točk.
 • Za pomoč prosite sorodnike in prijatelje. Ni potrebno, da si na dan slovesa na ramena naložite še težko nalogo branja. Morda vam lahko pomagajo ali pa vskočijo, če bi se zataknili? Storitev lahko naročite tudi na pogrebnem zavodu, kjer za to poskrbijo profesionalni govorniki, ki vam bodo govor po želji tudi sestavili ali lektorirali.

 

Preberite tudi: Sožalni verzi.

About the Author: jana

0 Comments

 1. Odgovori REMONTlep Your comment is awaiting moderation.

  Atlanta GA Accident Attorneys at the Law Firm of Lawyer Kenneth S
  atlanta accident attorneys, personal injury attorney, atl car wreck law firm, truck wreck lawyer, injuries Marine USA inc, airfares are up. Travelling and money, royalty Free Insurance Logo. Keep Your Credit Card Balances Atlanta GA Accident Attorneys at the Law Firm of Lawyer Kenneth S, the more you learn. Remember that your car depreciates in Atlanta GA Accident Attorneys at the Law Firm of Lawyer Kenneth S rather quickly, according to yStats. CARCHEX is one of the few companies offering vehicle service contracts that have been accredited by the Better Business Bureau, Atlanta GA Accident Attorneys at the Law Firm …
  The post Atlanta GA Accident Attorneys at the Law Firm of Lawyer Kenneth S appeared first on VPS.

  Columbus Finance

 2. Odgovori EGASlep Your comment is awaiting moderation.

  car sale ireland
  Delaware house address & Video
  Delaware house address Delaware house address Delaware house address Millionaires’ Row, Buffalo NY Delaware Avenue, between North Street and Bryant Avenue B uffalo was incorporated as a city in 1832. At that time, North Street was the northern boundary and was called Guideboard Road and led to the Black Rock ferry. In 1868 , Buffalo was extended to Ferry Street and the farmland began to give way to development. The development of the area corresponds with a great rise in fortunes in Buffalo in commercial banking and industrial trades – Delaware Avenue was perfectly situated removed from the congestion of …
  The post Delaware house address & Video appeared first on Auto&Car.

  Hosting News

Leave A Reply

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja